Egyes fák stabilitásának vizsgálata, Élő fa statikai számítások, fadőlés vizsgálata

Dőlt már fa autójára, kerítésére, házára? Úgy érzi a környezetében lévő fa veszélyezteti ingó, vagy ingatlan vagyonát?

Minden élő fa a növekedése során megtartja stabilitását. Amennyiben változnak a külső környezeti hatások, előfordul, hogy ez a stabilitás felborul és a fa kidőlhet. Veszélyeztetve ezzel az élő és élettelen környezetet.

Külső környezeti hatás a szél, a talajkohézió csökkenés, gyökéreltávolítás miatti hatékony gyökérterület csökkenés, a stabilitás elvesztését okozza, ha betegség következtében a fatest szilárdsága csökken, vagy a gyökérzet elhal. Mindezek rendkívül fontos szempontok az épített, mesterséges környezetben, ahol fák kidőlése nagy anyagi károkat is okozhat.

Minden egyes fa stabilitása meghatározható. Számíthatók azok a környezeti hatások is amelyben a fák stabilitása, lecsökken akár oly mértékig, hogy baleset is bekövetkezhet. A faállékonyság számítható. Esetleges balesetek után megmondható, hogy a stabilitás csökkenés milyen okokra vezethető vissza.

Aki felelős a város fái, út menti fák, parkerdei létesítmények megőrzéséért annak tudnia kell, hogy nem jelentenek-e veszélyt a fák a lakókra, látogatókra. A fák stabilitása meghatározható, számítható. Ne veszélyeztessük feleslegesen környezetünket!

Ha rádőlt egy fa autójára, házára, kerítésére..., akkor a teendők:

  • Hol történ a baleset, ki lehet a fa tulajdonosa?
  • Készítsen minél több fényképet a balesetkor, mert az utcáról hamar elviszik a kidőlt fát később már nehezen rekonstuálhatók a fa adatai
  • A fényképek mellett mérni is érdemes, az utólagos számításokat megkönnyíti, ha tud mérjen: magasságot, tőátmérőt, koronahosszat, koronaátmérőt, győkérhosszat, földlabda átmérőt
  • Volt e korhadás a látható részeken?
  • A kidőlt fa tuskója nagyon sokat elárul, ezt is le kell fényképezni.
  • A környezet képe is meghatározó lehet, rengeteg információt hordoz
  • Hatósági intézkedés esetén a szemle jegyzőkönyvet kérje el!
  • Tákékozódjon volt a a fa gyökerét érintő bármiféle építési munka a környéken